Sonus 2023

Sonus er en lydvandring, skapr for Festspillene i Bergen / Småspill i 2023. Vandringen er knyttet til karakteren Sonus. Hen forteller om hvordan en pandafamilie har kommet hele den lange veien fra tåkeskogene i Kina og til Vestlandet. For å bringe fortellingen fremover og komme til mål, må publikum ta med Sonus og finne frem til poster på veien. Til slutt, i teltet, blir det filmvisning og kinesisk inspirert dansemusikk. Her gikk jeg for en løsning og streamer lyden fra en bærbar datamaskin. Lyden kommer ut av to høyttalere som to store pandaer bærer med seg, i hver sin ryggsekk. Disse pandaene er så store at barn kan danse med de.

Bak det hele ligger det mye teknikk, og ditto arbeid. Som tidligere er det Johannes Ringheim som står for det tekniske. Hver panda er plassert i en bag, og har med seg en høyttaler påkoblet en datamaskin. Denne enheten dokkes på en rekke poster gjennom lydløypen, og slik vet den fortellende pandaen, Sonus, hvor hen er. Historien avdekkes dermed gjennom stemme og lyder, etter hvert som publikum bringer Sonus gjennom løypen

Jeg vet ikke om dokking-boksene gir assosiasjoner til Tåkeskogene i Kina, men det er mange forhold som innvirker på designet. Under tekstilet i midten ligger noen NFC-kort, som leses av via en kortleser påkoblet datamaskinene som publikum bærer med Sonus.  Dette er så koblet til avspillingslogikken, slik at publikum hele tiden får presentert ulike lydbilder og forskjellige deler av historien til Sonus.

Prinsippet minner slik sett litt om det vi brukte for den lokative lydfortellingen Operasjon Bruno, ved Fjell festning i 2016. Men her er den tekniske løsningen annerledes, og fortellingen av en helt annen kaliber.

Datamaskinen basert på ESP32 styrer lydene i henhold til de dataene den mottar via kortleseren, som er montert under datamaskinen. Johannes har designet det hele, loddet og programmert.

Fra innspilling av fortellerstemmen i studio. Her har pandaen for anledningen tatt plassen til henne som ga sin stemme til Sonus.