Expectationes ex Ulriken – 2017

Videotriptyk inspirert av Johan Nordahl Brun, trønderen (eller kanskje møringen) som ble biskop i Bergen.

Verket er i utgangspunktet laget og utstilt i forbindelse med konferansen Digital technology in Arts Education ved Høgskolen på Vestlandet.

Forberdende arbeid

Videotriptyket er skissert i form av en prototype. Utgangspunktet var relativt enkelt. Tre store paller, som allerede var strippet ned til rammen. Materialene ble brukt til Drit i det. Jeghar også fått tre avlagte skjermer fra IT-avdelingen, størrelse 22 til 24 tommer.Etter å ha fundert på mange ulike løsninger endte jeg opp med noen jukserammer i rokokkostil, fra Ikea. Disse gir den snirklete fasaden, kall det gjerne påtatt stas, som jeg i kritiske stunder synes jeg ser i Bergen. Et selvbilde, som jeg ikke tror tjener byen.

Med dette som bakteppe ser jeg til en annen trønder: Johan Nordahl Brun – vel, egentlig møring, men hadde sitt virke i Trondheim, før han etter hvert ble biskop i Bergen. Brun var en av de viktigste norske salmediktere og skrev bl.a. Norges første (uoffisielle) nasjonalsang, «For Norge, Kiempers Fødeland», og nettopp «Udsigter fra Ulriken», Bergens bysang.

Teksten er skrevet ca. 1790 da Nordahl Brun var sokneprest ved Korskirken i Bergen

Planen er at det hele blir seende ut noe ala dette:

Videoen ender opp med å få et filter i Final Cut, både for stemingen jeg er ute etter og for å maskere at det opprinnelige opptaket kun er full HD.

Deretter splitter jeg opp videoen i tre ved hjelp av Mpegstreamclip, og konverterer den til en størrelse som matcher skjermene som videoene skal spilles av på.

Jeg roterer videoene ved hjelp av nettjenesten rotatemyvideo.net før de havner på en minnestick og spilles av på en Rasberry Pi ved hjelp av Adafruits videolooper.

Kjekke maskiner Rasberryene, men jeg kom ikke helt til bunns i forhold til hvilke videostørrelser de håndterer. Endte nok opp med en oppløsning som ikke utnytter maskinvaren optimalt.

Denne videoen er splittet opp i tre deler, som spilles av i hver sin ramme:

En utfordring var å få rammene til å passe med skjermene. Formene er ganske forskjellige og det blir en betydelig avstand mellom den utenpåliggende rammen og skjermen som ligger på baksiden av treverket. Løsningen jeg endte opp med er å maskere skjermen med en passepartout skjært ut av malepapp (bilder studentene hadde kastet). På denne måten kontrolleres utsnittet av skjermen. Avstanden mellom passepartout og bilderamme har jeg så forsøkt å maskere med hvetemelskitt, som til slutt ble lakkert i samme farge som rammen. Gitt det litt kaotiske uttrykket som rammen i rokokkostil uansett representerer, håper jeg at dette fungerer visuelt.

Video av en installasjon av en videoinstallasjon. Stort mer meta blir det ikke, men nå begynner i alle fall Expectationes ex Ulriken ("Utsikter fra Ulriken") å ta form for alvor.